Klimapilegrim Jonas til COP24

I dag mandag den 3.12 starter det 24 klimatoppmøtet i Katowice, Polen. Møtet samler 196 av verdens toppledere og skal vare i to uker. Hensikten med møtet er å bygge videre på de siste årenes gjennombrudd, spesielt det vellykkede klimatoppmøtet i Paris i 2015. 

Mye står på spill, blant annet at USAs Donald Trump har truet med å trekke seg fra forpliktelsene og at Kina krever unntak fra reglene som skal forhandles fram. 

 Fra Oslo i Norge sykler en 28 år gammel syklist i retning Polen. Jonas Orset vil bevise at vi mennesker er en del av løsningen. Han har valgt sykkelen som verktøy og mot som ingrediens.

– Hvis jeg kan sykle 1300 km til klimatoppmøtet, kan vel Ola og Kari Nordmann velge sykkelen en solskinnsdag til butikken? Jonas er av den oppfatning at vi må utfordre oss selv på veien mot en klimanøytral verden. Dette kommer ikke av selv og vi må alle belage oss på å jobbe. Noen ganger innebærer det at vi må ut av komfortsonen. 

 Jonas følges av sjåfør Kent Erik og fotograf Joakim. Reisen dokumenteres fra følgebilen underveis, som er en Tesla. Søndag den 2.12 la de i vei ut av Oslo, og kl 17.00 ankom de Håpets katedral på Isegran i Fredrikstad. Jonas har takket ja til å være en av ambassadørene til katedralen som skal bygges i tre, og med plast fra havet i taket. Senere samme kveld møttes vi på prosjektkontoret på Phønixbrygga for gjensidig oppdatering og en deilig middag som Solveig hadde laget. Jonas har forresten som mål å spise økologisk under hele reisen. 

 Med Fjøla «sammen mot plast i havet» og et glass med håpshonning fra Bispegården under armen, takket følge for seg. Vi tror at COP24 trenger slike som Jonas, som viser at vi kan få til det aller meste, hvis vi utfordrer oss og selv, og er villige til å jobbe for å nå målet om en bærekraftig framtid. Vi heier på deg Jonas!

Jonas sykler som klimapilegrim og oppfordrer alle til å sjekke ut www.klimapilegrim.no

 

 

Søndag 2.12: Fotograf Joakim, syklist Jonas, Solveig fra Håpets katedral og sjåfør Kent Erik på prosjektkontoret for Håpets katedral.

Søndag 2.12: Fotograf Joakim, syklist Jonas, Solveig fra Håpets katedral og sjåfør Kent Erik på prosjektkontoret for Håpets katedral.

Anne Skauen