Håpets katedral - Et bærekraftig prosjekt

Ungdommer fra Greåker vgs viser frem biekatedralene de har laget hos Håpets katedral.

5. juni er verdens miljødag. I år er det 50 års jubileum for FNs Miljøprogram, UNEP og markeringen finner sted i Stockholm.

For Håpets katedral er denne dagen en viktig dag å feire. Jorda er vårt felles hjem og det at vi må samarbeide for å ta vare på den er en av katedralens største oppgaver å formidle. 

 Håpets katedral har aktivt tatt i bruk Bærekraftmålene nr 14 Livet under vann, nr 15 Livet på land og mål nr 17 Samarbeid om å nå målene, i alt arbeid vi har gjort. Vi har valgt bærekraftmålene som innramming fordi det synliggjør viktigheten av felles mål mot de virkelig store utfordringene som verden står overfor i dag. I bærekraftarbeidet er alle bidrag viktige, også dette prosjektet som gjennomføres her i Fredrikstad. Håpets katedral er et eksempel på både sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

 

Sosial bærekraft 

Vårt overordnende mål er at vi sammen skal bygge Håpets katedral i kjærlighet til havet. Samarbeid står sentralt i arbeidet med bærekraftig utvikling, derfor er det et mål for oss å involvere og invitere så bredt som mulig i både bygging og bruk av katedralen. Prosjektet er flerreligiøst, det betyr at alle, uavhengig av tro, er velkommen til å delta. Vi har til nå hatt stor glede av bred involvering fra skolebarn, språkelever, pensjonister, innvandrerungdom med flere. 

Hver torsdag kommer det en gjeng eldre innvandrere til Håpets katedral for å jobbe sammen og øve seg på å prate norsk, (legg ved lenke?) Onsdager jobber vår faste dugnadsgjeng, de som faktisk har bygget katedralen. Her er det både pensjonister, studenter, språkelever fra Fredrikstad Internasjonale skole og andre frivillige. Flere fra torsdagsgruppa har også blitt en fast del av dugnadsgjengen og det er stor samarbeidsglede blant alle.

Vi er opptatt av mestringsfølelse og det å synliggjøre viktigheten av fellesskap og styrken som ligger i det. Vårt løfte til alle som deltar, på et eller annet nivå i prosjektet, er: DIN innsats nytter og SAMMEN bygger vi håp! 

Økonomisk bærekraft

Å ha en slik trygg møteplass hvor man kan komme sammen og jobbe fysisk er også viktig for folkehelsen, både fysisk og psykisk. Det i seg selv er samfunnssøkonomisk svært nyttig.

Håpets katedral er også et innovativt prosjekt. Vi bruker katedralen som utstillingsvindu på hvordan havplast kan benyttes som råmateriale i nye produkter. Gjennom samarbeid med lokal plastbransje i Nedre Glomma, Re-Turn og Biobe, samt Høgskolen i Østfold, har vi gjennomført en innovativ prosess. Vi har testet hvordan plast fra fiskekasser som er ryddet langs kysten kan resirkuleres og forvandles til takplater i det 300 m2 store taket. Et slikt samarbeid er avgjørende for oss og interessant for bransjen. Hvem vet hva havplast på avveie kan bety for framtidens råvaremarked?

Miljømessig bærekraft

Håpets katedral er et symbol på at det nytter å gjøre noe. Katedralen retter fokus mot et av vår tids største miljøutfordringer, nemlig forurensing av verdenshavene. Havforurensing har møtt stort engasjement i Norge både på individ- og samfunnsnivå, og Norge tok en helt sentral posisjon når vi under FNs miljøforsamling i 2017 foreslo, og vedtok, en nullvisjon for utslipp av plast og mikroplast. I år ble verdens land enige om å få på plass en internasjonal avtale mot plastforurensing, under ledelse av klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide. Dette er et historisk skille i det globale arbeidet som Norge kan være stolt av å ha stått i bresjen for.

Siden 2019 har vi i Håpets katedral også jobbet med et prosjekt som heter Håp for biene. Hos oss får elever hver tirsdag komme på skoleworkshop hvor de lærer om bærekraftsarbeide og viktigheten av samarbeid rundt dette (mål 17), om plastforurensning i havet (mål 14)  og om bienes viktige rolle i økosystemet (mål 15). Ved hjelp av trevirke, drill, forsenkere og pussepapir samarbeider elevene og skaper, i løpet av et par skoletimer, et hjem for solitærbier. Denne handlingen gir ikke bare mestringsglede - den gir også håp. Fordi elevenes innsats bidrar til at vi får flere bier, og dermed mat på bordet. Elevenes handling er miljømessig bærekraft i praksis.

I 2020 hadde vi gleden av å samarbeide med innovasjonslinja på Fredrik den 2. som laget utstillingen «Håp i plast - fra problem til løsning”. I 2021 samarbeidet vi med Fargespill Østfold som produserte en musikkvideo hos oss. Sangen handler om at vi sammen kan skape endring til en mer bærekraftig verden. 

I år har vi samarbeidet og lagt til rette for at Glemmen vgs. kunne arrangere "Gaia bærekraftsfestival - rom for håp, tid for handling» hos oss. Det har vært stas å se engasjementet hos både elever og lærere for å gjennomføre et så stort og omfangsrikt arrangement.

Vi ønsker alle en fin 5. juni, gratulerer med dagen til FNs Miljøprogram!

Sammen bygger vi håp for en bærekraftig framtid.

Tone Langvik

Solveig Egeland 

Håpets katedral

Denne kronikken ble også publisert i Fredriksstad Blad 05.06.2022

Tone