Hællæ Bror goes Håpets katedral !

Denne våren opplever vi stor interesse fra barn og unge som vil lære mer om plast i havet og prosjektet Håpets katedral. Onsdag denne uka fikk vi besøk av en gruppe ungdommer fra Fredrik II VGS. Nysgjerrige, vennlige og med glimt i øyet. De kom for å høre om Håpets katedral og være med som «håpsbyggere» gjennom å delta i arbeidet. Gjengen hadde forberedt spørsmål, og fyrte løs med «hvor mange Håpets katedraler skal dere bygge?», «Hvor langt kan den seile?», «Hvor mye koster det?», «Får dere lønn?», «Hvor stor blir den?», «Hvem hadde ideen til dette crazy prosjektet?». 

Vi snakket om FNs bærekraftsmål mot 2030 og vi snakket om plast i havet og om håp. Hva betyr det og ha håp kontra det å ikke ha det? Vi fant ut at gjennom å gjøre aktiviteter vi liker, strekker vi tanken lenger, og vi ser muligheter framfor hindringer. Det kan være gjennom fysisk aktivitet, arbeide frivillig med noe du virkelig tror på eller å male bilder. 

Det slår meg at ungdom nå til dags er langt mer reflektert enn da jeg selv var ung. Jeg mener ikke sånn tillært reflektert, hvor man sier det som er politisk korrekt, men snarere reflektert i den forstand at de setter ord på sine følelser, setter det inn i en samfunnskontekst og tør å være dønn ærlige på hva de er redde for og hva som opprører dem. 

Den ene ungdommen viste fram bilde av et maleri han hadde laget i forbindelse med terroranslag i Europa i løpet av 2017. Maleriet viste en fargesterk soloppgang i gult, oransje og rødt. I forgrunnen vises konturene av bygninger, malt i sort. En synagoge, en moské og en kirke. Som han sa, vi mennesker må være gode med hverandre og slutte og drepe hverandre, uavhengig av hvilken gud vi tror på, eller ikke tror på. 

En alvorlig samtale i byggebrakka en onsdag morgen på Isegran. 

Gjengen fra Fredrik II, representerte fire ulike nasjoner. De lærer norsk ved siden av studier på videregående. For to år siden startet de ungdomsbedriften «Integrenser UB», som tidligere er omtalt i Fredriksstad Blad. Den gangen forklarte de at – navnet er svensk, og spiller på at det ikke er noen grenser mellom oss. I tillegg er det en miks av ordene «integrering» og «genser», siden det er det de selger. Hettegensere med påtrykt «HÆLLÆ BROR» i alle farger og størrelser, er altså produktet de selger. 

Jeg har bestilt og får den levert på mandag. 

God helg!

 

hællæ bror 2.jpg
Anne Skauen