Norge i bresjen for å stoppe dumping av plast!

Vestlige land dumper millioner tonn plastavfall i utviklingsland, i stedet for å gjenvinne det! Vi har alle sett sjokkerende bilder av paradisstrender overfylt med plastavfall. Men det er kanskje ikke mange som vet at plasten kan være fra Europa, USA og Canada! Akkurat nå, i et forsøk på å takle dette, vedtar et toppmøte i Genève et forslag fra Norge om å stoppe eksport av plast til land som ikke kan behandle det. Det er massiv støtte til denne ideen, men store bedrifter og mektige regjeringer som Trump-administrasjonen forsøker å blokkere det. At flere land velger å støtte dette offentlig kan gjøre forskjellen. La oss gi en enkel og klar melding om dette: slutt å dumpe plast til land som ikke kand håndtere det. Vi må ta ansvar for vårt eget avfall.

Plast kveler havet.

Overalt ser vi konsekvensene - døde hvaler med magen full av plast, og sjøfugler som vikler seg inn i tau og plastnett. Det meste av denne plasten havner i sjøen i utviklingsland som mangler et system for resirkulering. Derfor er det totalt uansvarlig at land - som i utgangspunktet har gode systemer for dette, sender sitt plastavfall til land som ikke har det. Nå har vi sjansen til å endre denne praksisen. En koalisjon av land ledet av Norge, presser på for å legge plast til en avtale om farlig avfall. Dette betyr at plasten ikke kan eksporteres - med mindre det settes sikkerhetstiltak om at det vil bli behandlet riktig, og samtidig må man gi fattige land rett til å nekte å ta i mot. Vi kan ikke løse plastkrisen, om vi samtidig bruker uberørte kystlinjer som et globalt plastdumpingssted. Beslutningen tas i disse dager - så bli med nå for å fortelle våre myndigheter:

Slutte å dumpe plast i utviklingsland!

Signer Avaaz-petition her!

plast.jpg
Siw Amina Bech